精编试卷
 
新概念英语第一册语法总结:一般将来时

  一般将来时

  表示将来将要发生的动作, 经常和tomorrow, next year, the day after tomorrow, the year after the next, in five hours' time, etc. 表示将来的词联用
  结构: 主语+助动词will+动词原形
  I will go to America tomorrow.
  The pilot will fly to Japan the month after the next.
  Jack will move into his new house tomorrow morning.
  ★变疑问句将助动词移到句首
  Will you go to America tomorrow?
  Will the pilot fly to Japan the month after the next?
  Will Jack move into his new house tomorrow morning?
  ★变否定句在助动词后面加not
  I will not go to America tomorrow.
  The pilot will not fly to Japan the month after the next.
  Jack will not move into his new house tomorrow morning.
  ★肯定回答及否定回答
  Yes, I will. No, I will not.
  Yes, he/she will. No, he/she will not.
  Yes, he will. No, he will not.
  ★特殊疑问句:
  What will you do?
  【知识拓展】 一般将来时
  1) shall用于第一人称,常被will 所代替。
  will 在陈述句中用于各人称,在争求意见时常用于第二人称。
  Which paragraph shall I read first.
  Will you be at home at seven this evening?
  2) be going to +不定式,表示将来。
  a. 主语的意图,即将做某事。
  What are you going to do tomorrow?
  b. 计划,安排要发生的事。
  The play is going to be produced next month。
  c. 有迹象要发生的事
  Look at the dark clouds, there is going to be a storm.
  3)  be +不定式表将来,按计划或正式安排将发生的事。
  We are to discuss the report next Saturday.
  4) be about to +不定式,意为马上做某事。
  He is about to leave for Beijing.
  注意:be about to 不能与tomorrow, next week 等表示明确将来时的时间状语连用。
  1.一般将来时的基本概念
  一般将来时表示将来某一时刻的动作或状态,或将来某一段时间内经常的动作或状态。一般将来时由助动词shall(第一人称),will(第二、三人称) 动词原形构成。美国英语则不管什么人称,一律用will.
  2.一般将来时的构成
  am/is/are/going to do和will/shall do
  1) shall用于第三人称单数,常被will 所代替,二者都可以缩写成‘ll.
  will 在陈述句中用于各人称,在征求意见时常用于第二人称。
  Which paragraph shall I read first.
  Will you be at home at seven this evening?
  2) be going to 动词原形\地点,表示将来。
  a. 主语的意图,即将做某事。
  What are you going to do tomorrow?
  b. 计划,安排要发生的事。
  The play is going to be produced next month.
  c. 有迹象要发生的事
  Look at the dark clouds, there is going to be a storm.
  3) be 不定式表将来,按计划或正式安排将发生的事。
  We are to discuss the report next Saturday.
  4) be about to 不定式,意为马上做某事。
  He is about to leave for Beijing.
  注意:be about to 不能与tomorrow, next week 等表示明确将来时的时间状语连用。
  3.一般将来时的用法
  表示将来的动作或状态:一般将来时常与一些表示将来的时间状语连用,如: tomorrow(明天), next week(下周), from now on(从现在开始);in the future(将来)等。
  4.一般将来时的其他用法
  一般将来时表示将来某一时刻的动作或状态,其表达形式除了“shall(第一人称),will(第二、三人称) 动词原形构成”外,还有以下几种形式。
  1)“to be going to 动词原形”表示即将发生的或最近打算进行的事。例如:
  ①It is going to rain. 要下雨了。
  ②We are going to have a meeting today. 今天我们开会。
  2)go, come,start,move,sail,leave,arrive,stay,live,fly,等可用进行时态表示按计划即将发生的动作,例如:
  I'm leaving for Beijing. 我要去北京。
  3)“be to 动词原形”表示按计划要发生的事或征求对方意见。例如:
  ①Are we to go on with this work?我们继续干吗?
  ②The boy is to go to school tomorrow.这个男孩明天要去上学。
  4)“be about to 动词原形”表示即将发生的动作,意为:很快,马上。后面一般不跟时间状语。例如:
  We are about to leave.我们马上就走。
  5)某些词,如come, go, leave, arrive, start, get, stay ,live,fly等的一般现在时也可表示将来。
  ①The meeting starts at five o'clock.会议五点开始。
  ②He gets off at the next stop.他下一站下车。
  一般将来时练习题及答案
  一般将来时(The future indefinite tense)
  一般将来时主要有以下几种表现形式:
  由助动词shall或will加动词原形构成,shall 用于第一人称,will用于第二、三人称。除英国外的说英语的国家,在陈述句中,即使在第一人称一般也用will,在英国也有这种趋势。在口语中,常用shall, will的缩写形式为'll, 如:I'll, you'll等。Shall not的缩写式为:shan't, will not 的缩写式为:won't.
  肯定句:I/We shall/will go.
  You/He/She/They Will go.
  否定句:I/We shall/will not go.
  You/He/She/They Will not go.
  疑问句:Shall I/we go?
  Will you/he/she/they go?
  什么叫做一般将来时
  (1)一般将来时表示将要发生的动作或情况。
  例如:I will(shall) arrive tomorrow.我明天到。
  Will you be free tonight? 你今晚有空吗?
  We won't (shan't) be busy this evening. 我们今晚不忙。
  (2)在一般将来时的句子中,有时有表示将来时间的状语,有时没有时间状语,这时要从意思上判断是否指未来的动作或情况。例如:
  Will she come? 她(会)来吗?
  We'll only stay for two weeks. 我们只待两星期。
  The meeting won't last long. 会开不了多久。
  (3)在以第一人称I或we作主语的问句中,一般使用助动词shall,这时或是征求对方的意见(a),或是询问一个情况(b):
  a. Where shall we meet? 我们在哪儿碰头?
  b. Shall we have any classes tomorrow?明天我们有课吗?
  在这类问句中,近年来也有不少人用will,特别是在美国。例如:
  How will I get there? 我怎么去?
  (4)be going to+动词原形
  a.表示打算、准备做的事。例如:
  We are going to put up a building here.我们打算在这里盖一座楼。
  How are you going to spend your holidays?假期你准备怎样过?
  b.表示即将发生或肯定要发生的事。例如:
  I think it is going to snow. 我看要下雪了。
  There's going to be a lot of trouble about this. 这事肯定会有很多麻烦。
  c.“will”句型与“be going to”句型,前者表示纯粹将来,后者表示打算、计划、准备做的事情,更强调主语的主观意愿。例如:
  Tomorrow will be Saturday. 明天是周六了。
  We are going to visit Paris this summer.今年夏天我们打算游览巴黎。
  (   ) 1. There __________ a meeting tomorrow afternoon.
  A. will be going to     B. will going to be     C. is going to be      D. will go to be
  (   ) 2. Charlie ________ here next month.
  A. isn't working      B. doesn't working     C. isn't going to working      D. won't work
  (   ) 3. He ________ very busy this week, he ________ free next week.
  A. will be; is      B. is; is     C. will be; will be      D. is; will be
  (   ) 4. There ________ a dolphin show in the zoo tomorrow evening.
  A. was       B. is going to have      C. will have       D. is going to be
  (   ) 5. –________ you ________ free tomorrow?
  – No. I ________ free the day after tomorrow.
  A. Are; going to; will     B. Are; going to be; will    C. Are; going to; will be     D. Are; going to be; will be
  (   ) 6. Mother ________ me a nice present on my next birthday.
  A. will gives      B. will give      C. gives        D. give
  (   ) 7. – Shall I buy a cup of tea for you?
  –________. (不,不要。)
  A. No, you won't.      B. No, you aren't.      C. No, please don't.     D. No, please.
  (   ) 8. – Where is the morning paper?
  – I ________ if for you at once.
  A. get         B. am getting          C. to get         D. will get
  (   ) 9. ________ a concert next Saturday?
  A. There will be       B. Will there be       C. There can be        D. There are
  (   ) 10. If they come, we ________ a meeting.
  A. have        B. will have       C. had          D. would have
  (   ) 11. He ________ her a beautiful hat on her next birthday.
  A. gives       B. gave      C. will giving       D. is going to giving
  (   ) 12. He ________ to us as soon as he gets there.
  A. writes        B. has written       C. will write       D. wrote
  (   ) 13. He ________ in three days.
  A. coming back      B. came back      C. will come back       D. is going to coming back
  (   ) 14. If it ________ tomorrow, we'll go roller-skating.
  A. isn't rain       B. won't rain       C. doesn't rain        D. doesn't fine
  (   ) 15. – Will his parents go to see the Terra Cotta Warriors tomorrow?
  – No, ________ (不去)。
  A. they willn't.        B. they won't.        C. they aren't.         D. they don't.
  (   ) 16. Who ________ we ________ swimming with tomorrow afternoon?
  A. will; go        B. do; go       C. will; going        D. shall; go
  (   ) 17. We ________ the work this way next time.
  A. do       B. will do       C. going to do      D. will doing
  (   ) 18. Tomorrow he ________ a kite in the open air first, and then ________ boating in the park.
  A. will fly; will go       B. will fly; goes       C. is going to fly; will goes      D. flies; will go
  (   ) 19. The day after tomorrow they ________ a volleyball match.
  A. will watching       B. watches      C. is watching       D. is going to watch
  (   ) 20. There ________ a birthday party this Sunday.
  A. shall be      B. will be      C. shall going to be      D. will going to be
  (   ) 21. They ________ an English evening next Sunday.
  A. are having      B. are going to have      C. will having      D. is going to have
  (   ) 22. ________ you ________ free next Sunday?
  A. Will; are       B. Will; be       C. Do; be       D. Are; be
  (   ) 23. He ________ there at ten tomorrow morning.
  A. will       B. is       C. will be       D. be
  (   ) 24. ________ your brother ________ a magazine from the library?
  A. Are; going to borrow      B. Is; going to borrow     C. Will; borrows     D. Are; going to borrows
  (   ) 25. – Shall I come again tomorrow afternoon?
  –________ (好的)。
  A. Yes, please       B. Yes, you will.    C. No, please.      D. No, you won't.
  (   ) 26. It ________ the year of the horse next year.
  A. is going to be       B. is going to        C. will be      D. will is
  (   ) 27. ________ open the window?
  A. Will you please       B. Please will you       C. You please       D. Do you
  (   ) 28. – Let's go out to play football, shall we?
  – OK. I ________.
  A. will coming       B. be going to come        C. come       D. am coming
  (   ) 29. It ________ us a long time to learn English well.
  A. takes      B. will take       C. spends       D. will spend
  (   ) 30. The train ________ at 11.
  A. going to arrive       B. will be arrive       C. is going to        D. is arriving
  二、动词填空。
  1. I ______(leave)in a minute. I ______(finish)all my work before I ______ (leave)。
  2. —How long _____ you _____(study)in our country?
  —I _____(plan)to be here for about one more year.
  —I _____(hope)to visit the other parts of your country.
  —What ______ you ______(do)after you ______(leave)here?
  —I ______(return)home and ______(get)a job.
  3. I ______(be)tired. I ______(go)to bed early tonight.
  4. Mary's birthday is next Monday, her mother _____(give)her a present.
  三、句型转换。
  1. People in the north often go skating in winter. (next winter)
  2. There are two cinemas in that town. (next year)
  3. He comes back late.(in two days)
  4. She is a conductor of a train.(soon)
  答案:
  1. C 2. D 3. D 4.D 5. D 6. B 7. C 8. D
  9. B 10. B 11. D 12. C 13. C 14. C 15. B 16. D
  17. B 18. A 19. D 20. B 21. B 22. B 23. C 24. B
  25. A 26. A 27. A 28. D 29. B 30. D
  二、动词填空。
  1. am leaving ; will finish ; leave
  2. will ; study ; plan ; hope ; will ; do ; leave ; will return ; get
  3. am ; will 4. will give
  三、句型转换。
  1. People in the north will go skating next winter.
  2. There will be two cinemas in that town next year.
  3. He will come back late in two days.
  4. She will be a conductor of a train soon.
 
 
新闻通知
 伯乐识良马,明主觅贤才!
 徐州书人教育培训中心校园招聘信息
 徐州书人教育飞信添加方式
招生资讯
 拒绝流浪:开学在即,书人招新生
 书人招生 | 新概念 零 基础班招生
 本周重点 | 2019书人寒春招生全面
 书人招生 | 特色课程来新成员啦!
 书人招生 | 秋季特色开始招生啦,
 书人招生 | 暑期特色课程开始报名
 精彩回顾 | 抢跑课程开讲!温故知
 书人福利 | 二至五年级校内期中考
少年写作
 优秀作文|书人春季班九年级优秀学
 优秀作文|书人春季班八年级优秀学
 优秀作文|书人春季班优秀学员作文
 九年级优秀学员作文
 六年级寒假班优秀作文
 六年级作文实拍!实拍!好作文,
 2018寒假-书人优秀学员作文
 2017秋季期末考试-六年级考场优秀
校长信箱  
 给我们写信
中国矿业大学附属中学
徐州市树人初级中学
徐州市撷秀初级中学
江苏省数学学会
希望杯全国数学邀请赛
理科学科能力评价网
IMC国际数学竞赛联盟
国家基础教育实验中心外语教育研究中心

----------------------------------------------------------------------
Copyright© 徐州书人教育培训中心 版权所有
地址:徐州市解放南路169号 电话:0516-83869219 苏ICP备09046928号